Японските корпорации Mitsui и Mitsubishi продължават своето участие в проекта Сахалин-2, в

...
Японските корпорации Mitsui и Mitsubishi продължават своето участие в проекта Сахалин-2, в
Коментари Харесай

Японските Mitsui и Mitsubishi остават в проекта Сахалин-2

Японските корпорации Mitsui и Mitsubishi продължават своето присъединяване в плана " Сахалин-2 ", в който те са акционери. Това оповестява японското списание Nikkei.

" Позицията на Япония по повод на своите интереси в Сахалин мощно се отличават от метода на Европа и Съединени американски щати ", написа изданието като цитира думите на своя източник.

Според документите, с които списанието разполага, излизането на японските корпорации от плана " Сахалин-2 " би било в полза на  Русия и Китай.

Англо-холандският тръст Royal Dutch Shell по-рано разгласи за излизането си от всички взаимни с Русия планове поради бойните дейности в Украйна. По информация на Нидерландската телерадиоразпръсквателна корпорация, това значи, че Royal Dutch Shell, в частност, напуща и плана " Сахалин-2 ", в който компанията има 27.5% от акциите, и от плана " Северен поток - 2 " (с 10% от акциите).

" Сахалин-2 " е нефтогазов план, който се осъществя на остров Сахалин, покрай източния бряг на Азия, при изискванията на систематизиране на продукцията. Негов оператор е компанията " Сахалин енерджи ". Контролният пакет  в него (50% плюс една акция) принадлежи на " Газпром ". Mitsui има дял от 12.5%, а Mitsubishi - 10 %. Голямата част от създавания в границите на плана полутечен природен газ се доставя в Япония.

Сахалин  е най-големият съветски остров и 23-ти по величина в света. Територията на острова е 76 568 km². На северозапад, север, изток и югоизток крайбрежията му се мият от водите на Охотско море, а на югозапад и запад - от водите на Японско море.

От потребните изкопаеми преди всичко по промишлено значение заемат находищата на петрол, газ и въглища. Разработват се и залежи на злато, живак и платина.

През февруари от дъщерната компания на „ Росатом “  -  „ Русатом Оверсиз “, и френската група Air Liquide оповестиха, че са приключили предпроектно изследване за строителство на комплекс за произвеждане на водород на територията на остров Сахалин. Работата по плана е в границите на меморандум за съгласие, което двете компании подписаха преди година. Комплексът ще е част от огромен план за създаване на водороден клъстер в Сахалинска област. Той ще се трансформира в ефикасна верига за доставки на водород към външни и вътрешни пазари в енергетиката, превоза и индустрията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР